Schoolkinderen en studenten ontdekken Rotterdamse oase
8-06-2021|DOOR
Op het Rotterdamse Eiland van Brienenoord komt meer ruimte voor getijdennatuur, net als op veel andere plekken in en om deze havenstad. De werkzaamheden zijn nog volop aan de gang: vrachtwagens rijden af en aan, er worden geulen gegraven en er wordt een vlonderpad gebouwd. De afgegraven plekken zien er nog kaal uit. En toch is het ook nu al heerlijk om te struinen op het eiland en te genieten van de natuur. Het is juist extra interessant om je voor te stellen hoe alles hier gaat veranderen en ondertussen te constateren dat veel vogels de nieuwe plekken al ontdekt hebben. Schoolkinderen en studenten gingen met ARK op pad om deze groene oase midden in Rotterdam te verkennen.
Kleefkruid, kleine beestjes en klauteren
ARK’er Elma Duijndam komt regelmatig op het eiland met groepen kinderen. Ze begeleidt er struintochten, georganiseerd door De Stad Uit. Deze keer was het de beurt aan een groep kinderen van Welzijnswerk Huis van de Wijk De Propeller. Binnen vijf minuten zat de eerste schoen al vast in de modder en waren er glijpartijen in de groene prut. Want de kinderen wilden zo snel mogelijk naar dat nieuwe eilandje. En daarna door naar het volgende eilandje. Het kon nog net, want daar kwam het water aan. Het werd vloed! Zo ervoeren de kinderen gelijk welke gigantische invloed de zee, tientallen kilometers van het eiland vandaan, heeft. Ondertussen werden er schelpen gevonden en meegenomen, werd er geklooid met kleefkruid dat zo leuk aan je kleren blijft plakken en was de jacht op kleine beestjes geopend. Die werden voorzichtig gevangen en in een potje bekeken. En daarna door naar het bos: klimmen en klauteren over omgevallen boomstammen.
Stedelijke verwildering
Ook de studenten die met ARK’er Esther Blom op pad gingen waren enthousiast: “Wauw, zo’n wild stukje natuur midden in zo’n stad als Rotterdam?” Het geraas vanaf de Brienenoordbrug vormde voor hen een bijzonder contrast met de bergeenden in het nieuw gegraven stukje getijdennatuur onder de brug. Dit was niet wat ze verwachtten toen ze zich inschreven voor de excursie die ARK organiseerde voor studenten die stage lopen bij ARK. De onderzoeken waar deze studenten aan werken, vinden plaats op plekken die je eerder verwacht bij een natuurorganisatie als ARK, zoals de uitgestrekte natuurgebieden in het Brabantse Groene Woud. Is het logisch dat ARK zich ook met deze stedelijke verwildering bezig houdt? Zeker weten, klonk het unaniem vanuit de studenten. Want in een stad kun je zoveel mensen bereiken met je verhaal over een natuurlijkere delta. En juist in een wereldstad als Rotterdam hebben mensen behoefte aan meer natuur, zo is tijdens de coronacrisis weer eens gebleken.
In de opleidingen die de stagiaires volgen, wordt veel aandacht gegeven aan het behoud van natuur. Bij ARK krijgen de studenten nu juist veel mee over het verwilderen van natuur en de kracht waarmee natuur zich weer kan herstellen. Het Eiland van Brienenoord is daar een pracht van een voorbeeld van!