U bent hier

Nu ook wolfwerende honden in Brabant

7-07-2021|DOORARK Rewilding Nederland

Om vee te beschermen tegen de wolf worden binnenkort ook in de provincie Noord-Brabant kuddewaakhonden ingezet. In Nederland blijkt in de schapenhouderij een grote behoefte te zijn aan meer preventieve voorbeeldprojecten voor zowel veilige nachtkralen als de inzet van kuddewaakhonden.

ARK Natuurontwikkeling, Van Bommel Faunawerk en Canine Efficiency bundelen hun krachten in opdracht van de provincie Noord-Brabant voor meer schadepreventieprojecten. Eerder werd al ervaring opgedaan met kuddewaakhonden op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel en momenteel starten er verschillende demonstratieprojecten in Limburg. In Brabant worden drie voorbeeldprojecten opgestart. Het gaat om twee projecten waarbij kuddewaakhonden worden ingezet en één project voor een veilige nachtkraal voor vee door middel van elektrische fladderlinten in combinatie met bestaande omheining.

Kuddewaakhonden tussen schapen en geiten. Foto: Ray Dorgelo, Canine Efficiency
Kuddewaakhonden tussen schapen en geiten. Foto: Ray Dorgelo, Canine Efficiency

Kuddewaakhonden

Kuddewaakhonden worden in veel landen sinds jaar en dag ingezet om vee te beschermen tegen grote roofdieren. In Nederland was dit lang niet meer nodig door de afwezigheid van grote roofdieren zoals de wolf. Een eenvoudige omheining om schapen binnen te houden was meer dan voldoende. Gelukkig kunnen schapen prima beschermd worden tegen grote roofdieren met stroomdraad. Het kan echter zo zijn dat ook stroomdraad de wolf niet afschrikt of er onvoldoende stroom op zit. Juist dan zijn kuddewaakhonden van belang. Wolven laten zich immers afschrikken door deze speciale honden. De kuddewaakhonden hebben het direct in de gaten wanneer er ongewenst bezoek bij de schapen in de buurt komt. De kuddewaakhonden zullen aanslaan om de ongewenste bezoeker weg te jagen of aanvallen als deze toch probeert om het raster te passeren. Deze kuddebewakers beschermen vee niet alleen tegen de wolf, maar kunnen ook dode schapen voorkomen door honden en vossen en die andere nieuwkomer, de goudjakhals.

Voorkomen is beter dan genezen

Gezien de toename van wolven in Nederland en vlak over de grens, is het belangrijk om op tijd preventieve maatregelen te nemen. Veel schapenhouders vragen zich af hoe zij een betaalbare nachtkraal kunnen bouwen die vee voldoende veiligheid biedt, stress onder de dieren weet te voorkomen en tegelijkertijd voldoet aan voorwaarden ten aanzien van landschappelijke inpassing en gemeentelijke regelgeving. De voorbeeldprojecten in Brabant zijn bedoeld om dit te demonstreren en te implementeren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en afstemming met veehouders kan schade voorkomen worden en kunnen schapenhouders geholpen worden om hun bedrijf wolf-zeker, en daarmee toekomstbestendig, te maken. Ook kunnen schaapherders en andere veehouders er terecht met al hun vragen over wolvenpreventie en hun vee.

Momenteel zijn er in de provincie Noord-Brabant verschillende schapenhouders die hun interesse getoond hebben in het werken met kuddewaakhonden. Neem voor meer informatie contact op met Leo Linnartz en kijk op ark.eu/beschermjevee.