Bijzondere ervaringen langs de Grensmaas
11-07-2019|DOOR
Spanning, avontuur, mooi! Hier kan geen pretpark aan tippen! Zomaar een greep uit de reacties van leerlingen van scholen uit Maastricht en omgeving en de gemeenten Stein en Sittard-Geleen die afgelopen schooljaar meegingen op veldles langs de Maas in Borgharen of Meers. Ook voor de leerkrachten die hier al eerder kwamen, is het elke keer opnieuw weer een belevenis dit samen met de kinderen te kunnen doen. Dit zouden ze vaker per jaar willen doen.
Rivierpark Maasvallei
Borgharen en Meers behoren tot het RivierPark Maasvallei. Dit nieuwe landschapspark ligt op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg. De kronkelende Maas, die hier over een lengte van enkele tientallen kilometers vrij is van scheepvaart, is de centrale levensader van dit spectaculaire gebied. De natuur krijgt er vrij baan, na jaren van grindwinning en rivierverruiming. Rivierdynamiek en jaarrond begrazing door konikpaarden en Gallowayrunderen staan hier garant voor de ontwikkeling van zeer afwisselende natuur.
Het is grenzeloze natuur waar planten en dieren kunnen gaan en staan waar ze willen, waar kinderen speels en vrij kunnen speuren, struinen en sluipen. Het is natuur die in het hart gesloten wordt. Sporen van de bever en de grote grazers, voorjaars- en zomerbloeiers, een koor aan vogels en een steeds veranderende Maas met de te ontdekken eilanden en een variëteit aan stenen. Tijdens de veldlessen gaan de kinderen in groepjes op struintocht met verschillende opdrachten om de diversiteit van het gebied te ontdekken en onderzoeken. De grote grazers maken een grote indruk. Bewapend met een verrekijker de konikpaarden en Galloways observeren. De veulens en kalfjes hebben de aandacht.
De veldlessen van ARK Natuurontwikkeling, in samenwerking met CNME Maastricht en regio en CNME De Rollen, geven alle schoolkinderen in de omgeving de kans om deze natuur op avontuurlijke wijze te ontdekken. Het is dan ook altijd een bijzondere ervaring hier in het Rivierpark Maasvallei. En wat ze allemaal wel niet vinden. De kinderen, maar vooral ook de ouders en begeleiders, zijn onder de indruk van het zwerfvuil op de grindbanken en langs de waterkant. Er is dan ook gelijk veel afval verzameld, want dat willen ze niet laten liggen. De veldlessen worden al meer dan 10 jaar mede mogelijk gemaakt door het Consortium Grensmaas en Rijkswaterstaat.
Josien van Boekel en Lucienne Wolthuis, Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie (CNME) Maastricht en regio, en CNME De Rollen