U bent hier

Bulgarije mogelijk het eerste Europese land met echt wilde paarden

5-03-2018|DOORARK Rewilding Nederland

ARKer Frank Zanderink was afgelopen week in Sofia om de wildstatus voor paarden te bespreken met vertegenwoordigers van de Bulgaarse overheid. Hij sprak onder meer met onderminister Krasimir Zhivkov en Ivalina Vasileva, voorzitter van de Parlementaire commissie van Milieu en Water. Bulgarije wordt mogelijk het eerste land in Europa waar konikpaarden die in het wild leven officieel worden erkend als wilde dieren. Ook gaf hij met Hristo Hristov van de ‘Friends of the Rhodope Cows' een lezing aan de universiteit van Sofia en ging de promotiefilm Status Wild in première. Het initiatief kreeg steun van de Nederlandse ambassade in Sofia.

Krasimir Zhivkov, de Bulgaarse onderminister van Milieu en Water en Frank Zanderink
Krasimir Zhivkov, de Bulgaarse onderminister van Milieu en Water en Frank Zanderink

Oostelijke Rhodopen

In de Oostelijke Rhodopen in Bulgarije leven in twee natuurgebieden momenteel zo'n 70 konikpaarden, die ARK hier samen met de 'Friends of the Rhodope Cows' (FRC) in 2011 en 2012 heeft uitgezet. ARK werkt samen met het Rewilding Rhodopes team aan erkenning van deze paarden als wilde dieren door ze de status ‘wild’ terug te geven. De paarden worden dan weer gezien als echte wilde dieren, net als herten, zwijnen, beren en wisenten. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze geen registratiechips meer hoeven te krijgen ter identificatie, dat hun bloed niet langer jaarlijks bemonsterd hoeft te worden en dat ze kunnen blijven liggen als ze doodgaan, net als andere wilde dieren. Ook geldt dat het raster of draad waar ze nu achter leven dan kan verdwijnen.

Voortrekkersrol

De natuur van de Oostelijke Rhodopen van Bulgarije is één van de schatkamers van de Europa. De unieke geschiedenis en ligging van dit gebied hebben hier duizenden soorten planten en dieren samengebracht in een schilderachtig landschap. Het werk met de grote grazers zorgde eerder tijdens het New Thracian Gold project al voor veel publiciteit in binnen- en buitenland. Het gebied kreeg in Bulgarije en ver daarbuiten bekendheid. Dat zorgt er voor dat steeds meer toeristen het gebied weten te vinden. Om deze toeristen te faciliteren werd onder meer geïnvesteerd in B&B’s, kano’s, fietsroutes, wildobservatiehutten, kaarten en reisgidsen. De voortrekkersrol die Bulgarije nu zou kunnen nemen in de behandeling van de status wild voor paarden, wordt door veel Europese landen op de voet gevolgd.

Promotiefilm Status Wild van Joanne Landman en Jamie-Lee Bal, studenten van Avans Hogeschool in Den Bosch

Begrazing

Door hun gegraas zorgden wilde paarden, samen met andere grote grazers, voor een gevarieerd halfopen mozaïeklandschap en daarmee voor leefgebied van ontelbaar veel andere planten- en diersoorten. De afgelopen eeuwen verdwenen wilde paarden uit Europa. En ook veel andere grote planteneters verdwenen uit grote gebieden of stonden op de rand van uitsterven. Hun natuurlijke rol werd overgenomen. Door runder- en paardenrassen die als landbouwdieren worden ingezet.

Wildlevend

ARK werkt al jaren aan natuurontwikkeling in Europa door de inzet van onder meer kuddes wildlevende paarden en runderen. Deze grazers lopen het hele jaar buiten. Door de vrije levenswijze in een complete kudde kunnen de dieren hun sociale gedrag goed ontplooien. In zo’n hechte sociale kudde zijn dieren van alle geslachten en leeftijden die in het gebied geboren worden, opgroeien, volwassen worden en uiteindelijk weer sterven. Hoewel deze paarden en runderen als wilde dieren leven in de natuurgebieden waar ze worden ingezet, geldt dat ze momenteel toch onder de landbouwregelgeving vallen en voor de wet niet als wilde dieren worden aangemerkt.