U bent hier

Bulgaarse paarden kunnen weer wild worden

4-12-2018|DOORARK Rewilding Nederland

Niets staat de officiële erkenning van vrijlevende paarden in de Oostelijke Rhodopen als wilde dieren in de weg. Dat staat in het verzoek van ARK Natuurontwikkeling, Rewilding Rhodopes en Friends of the Rhodope Cows, dat vrijdag 7 december wordt behandeld in de Bulgaarse Biodiversity Council.

Status wild

Het gezamenlijke verzoek is gericht op het verkrijgen van een aparte wildstatus voor deze dieren in Bulgarije, zodat ze gezien worden als wild levende paarden en daardoor niet meer achter een omheining hoeven te staan, gechipt moeten worden of jaarlijks bijeengedreven voor bloedbemonstering. Deze maatregelen zijn niet nodig omdat de konikpaarden niet als landbouwdieren worden ingezet, maar voor 100% de plaats innemen van de hier vroeger levende wilde paarden die nu zijn uitgestorven. 

Wildlevend

In 2011 werden vanuit het toenmalige ARK project “New Thracian Gold” 15 konikpaarden uit natuurgebied de Gelderse poort bij Nijmegen naar het verlaten gebied van Sbor in Bulgarije vervoerd en vrijgelaten. Deze groep is anderhalf jaar later aangevuld met nog eens bijna 30 dieren in een nabijgelegen gebied. De dieren doen het uitstekend; ze overleven droogte, winterkou en zelfs aanvallen van wolven. Door hun natuurlijke graasgedrag hebben ze ook steeds meer impact op het landschap. Als grote planteneters dragen ze bij aan de grote variatie in graslanden, ruigtes, struwelen, bossen en alle overgangen daartussen. Inmiddels bestaat de groep uit zo’n 80 dieren waarvan ongeveer twee derde in het gebied zelf is geboren.

Konikpaard in de Bulgaarse Rhodopen. Foto: Ivo Danchev
Konikpaard in de Bulgaarse Rhodopen. Foto: Ivo Danchev

De grazers lopen het hele jaar buiten. Door de vrije levenswijze in een complete kudde kunnen de dieren hun sociale gedrag goed ontplooien. In zo’n hechte sociale kudde zijn dieren van alle geslachten en leeftijden die in het gebied geboren worden, opgroeien, volwassen worden en uiteindelijk weer sterven. Hoewel de konikpaarden als wilde dieren leven in de natuurgebieden waar ze worden ingezet, geldt dat ze momenteel toch onder de landbouwregelgeving vallen en voor de wet niet als wilde dieren worden aangemerkt.

Eerste land in Europa

De commissie die het verzoek behandeld bestaat uit 22 leden van 2 ministeries van de Bulgaarse overheid, een aantal (kennis)instituten en natuurorganisaties, en brengt vervolgens een advies uit aan de Minister van Water en Milieu. Op 7 december wordt het verzoek eerst nog door Hristo Hristov namens Rewilding Rhodopes,  Friends of the Rhodope Cows en ARK toegelicht, en kan de commissie vragen stellen. Wanneer de minister hierover besluit is nog niet duidelijk. Een positief besluit betekent dat de paarden een unieke status in Europa krijgen, namelijk die van echt in het wild levende paarden.

Kijk voor Engelstalige informatie op www.ark.eu/en/status-wild en www.statuswild.eu/en.