Veldlessen langs de Geul
20-05-2016|DOOR
In het Geuldal zijn de veldlessen voor de basisscholen in volle gang, zowel bij Sippenaeken (Plombieres) als bij Stokhem (Wylre). Het snelstromende riviertje is voor veldwerk bijzonder aantrekkelijk, want zo wel op de oevers als in het water wemelt het van leven.
Bovendien is het spannend langs de Geul! Je kunt er over een omgevallen boom naar de overkant. Ook kun je eindeloos dwalen langs meanders die je richtinggevoel flink op de proef stellen. En als het weer het toelaat, blijf je niet aan de waterkant staan, maar stap je midden in het riviertje, om visjes en andere waterbeestjes te vangen.
De veldlessen in Stokhem zijn in samenwerking met IVN Heuvelland en vinden deels plaats in het kader van de Geoweek van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), dat in de week van 24 mei de Geoweek organiseert.
De veldlessen bij Sippenaeken zijn in samenwerking met Natagora, de Waalse natuurorganisatie waarmee ARK het project 'Geuldal, catwalk voor Europese topnatuur' uitvoert in België. Bijzonder is dat aan het onderwijsproject in België álle Belgische gemeenten in het stroomgebied van de Geul meedoen: de Duitstalige gemeenten Raeren, Lontzen en Kelmis en de Franstalige gemeenten Welkenraedt en Plombieres.
Speciale aandacht is er voor de waterkwaliteit van de Geul. Kinderen beoordelen de waterkwaliteit aan de hand van beestjes die in het water voorkomen. Bijvoorbeeld de kokerjuffers in de Geul duiden op een redelijk goede kwaliteit. Een groep kinderen van de school uit Hombourg had vandaag meteen mooi beet met de beekdonderpad. Deze vis is een nachtdier. Hij houdt van snelstromend, zuurstofrijk, schoon water met een grindrijke ondergrond. In Nederland is de beekdonderpad erg zeldzaam. De Geul in Zuid-Limburg is zijn bekendste vindplaats. In Wallonië komt hij meer voor.
De veldlessen langs de Geul zijn mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.