Van afval naar florerende oesterriffen
Een van de manieren om nieuwe schelpdierriffen te starten is het uitzetten van gekweekte oestertjes. In een laboratorium worden oesterlarven opgekweekt tot baby-oesters. Net als in de natuur hebben die een plek nodig om zich op vast te zetten. Hiervoor zamelt ARK leeggegeten oesters in. Zijn deze oude oesterschelpen eenmaal voldoende begroeid, dan gaan ze naar zee. Daar kunnen ze het begin vormen van een nieuw rif, uitgroeien en voortplanten. Zo ontstaat uiteindelijk een groot, zichzelf in stand houdend schelpenrif waar vele planten, vissen en andere dieren van profiteren.
De riffen die schelpdieren op de bodem van de Noordzee vormen, zijn letterlijk en figuurlijk het fundament van veel van het zeeleven. Schelpdierriffen bieden een kraamkamer voor vissen en andere waterdieren, dienen als houvast voor planten en dieren om op te groeien en zorgen voor voedsel.


Van zee naar bord… en weer terug
Om een rif op deze manier te ‘kickstarten’ zijn heel veel schelpen nodig. Dit zogenoemde schelpensubstraat kan worden ingekocht via de groothandel, maar er bestaat een plek waar dagelijks honderden, zo niet duizenden lege schelpen in de afvalbak belanden: de horeca. Om deze afvalschelpen te recyclen tot voedingsbodem voor de Noordzeenatuur werken ARK, WWF, Good Fish en de Oesterij in Yerseke sinds 2019 samen met een aantal restaurants. De restaurants zamelen lege oesterschelpen in, die wij vervolgens gebruiken in onze missie om oesterriffen terug te brengen in de Noordzee.
‘Helpen met schelpen’ is een project voor de natuur én voor mensen: wie houdt van oesters eten, kan op deze manier meehelpen aan een toekomst met meer schelpdierriffen. En daarmee ook aan het herstel van onze Noordzee-natuur. Wil jij ook helpen met schelpen? De Oesterij in Yerseke, Pure-C in Cadzand, Hotel New York in Rotterdam en de Zilte Zeemeermin in Arnhem zamelen al leeggegeten schelpen in.

Schelpje bijdragen?
Het is de ambitie om met ‘Helpen met Schelpen’ uit te bouwen naar een programma met zoveel mogelijk gemotiveerde inzamelpartners die het verhaal van schelpdierrifherstel uit willen dragen. Zodat we ons samen kunnen inzetten voor een rijke en robuuste Noordzee.
Ben jij eigenaar, medewerker of fervent bezoeker van een restaurant dat (mogelijk) openstaat voor het Helpen met Schelpen-project? Neem dan contact op met Tatiana Lodder via tatiana@goodfish.nl.
Wil je ook thuis je steentje bijdragen aan een gezondere Noordzee? Bekijk dan ook eens de VISwijzer van Good Fish.
Meer weten over onze inzet om schelpdierriffen terug te brengen in de Noordzee? Lees hier verder.