Natuur levert recreatie-ondernemer geld op
De realisatie van een natuurgebied wordt soms gezien als een dure hobby ten koste van productieve landbouwgrond. Maar de ontwikkeling van een natuurgebied blijkt een investering met een belangrijke economische betekenis. Ieder opengesteld terrein krijgt immers bezoekers, die in horecagelegenheden en andere toeristische ondernemingen in de omgeving voor omzet zorgen.
Uit verschillende onderzoeken in de Gelderse Poort blijkt dat natuurontwikkeling in de directe omgeving voor ruim honderd arbeidsplaatsen heeft gezorgd. Jaarlijks zijn er meer dan 15.000 overnachtingen in drie hotels en 22.000 overnachtingen op twee campings. En dit is nog maar een fractie van de totale recreatieve winst door natuurontwikkeling. Er zijn bijvoorbeeld ook commerciële excursiebureaus ontstaan, er is een fietsverhuur opgezet, er varen diverse veerdiensten en rondvaartboten en er worden tal van producten als boeken, gidsen en kaarten verkocht.
Uit het onderzoek Openstelling Loont blijkt dat uiterwaarden die vrij toegankelijk zijn twee keer zoveel inkomsten genereren dan uiterwaarden die minder toegankelijk zijn. Door de openstelling neemt het aantal banen en de omvang van bestedingen aanzienlijk toe. Natuurontwikkeling en economie gaan dus prima samen.